Kako prepoznati kakovostno kandirano sadje?

Če mislite, da je vseeno, v kateri trgovini kupite kandirano sadje, se motite. Za to sadje so, tako kot za katero koli drugo živilo, določeni strogi standardi za proizvajalce, ki jim morajo slediti. Pomembno je, da veste, da končni izdelek, ki je preveč svetlih barv, ni kakovosten. Marsikdaj kandiranemu sadju dodajajo umetna barvila, ki so zdravju škodljiva in ustvarijo vtis, da smo pravkar pojedli košček kivija, a žvečimo nič drugega kot ananas, ki je bil prebarvan v zeleno. To seveda ni pošteno do potrošnika in je lahko predmet preiskave na potrošniških in inšpekcijskih uradih.

Živila, kot je kandirano sadje, so pogosto podvržena tudi uporabi umetnih arom. Ta hrana praviloma nima močnega okusa ali vonja. Če temu ni tako, potem so ji slednje dodali industrijsko. Pri odkrivanju nepravilnosti pri kandiranem sadju lahko opravite tudi sledeč preizkus, ki je zelo preprost in vam ne bo vzel veliko časa. Če ga potopimo v vrelo vodo, lahko opazujemo, ali so se od njega sprostile barve in vonjave. Če so se, potem gre za sadje, ki je bilo umetno obdelano v procesu proizvodnje.

Pomembno je, da kandirano sadje shranjujete nekje, kjer je suho in hladno obenem, na primer v shrambi ali v hladilniku. Ker je popolnoma neobčutljivo na spremembo temperature, ga lahko damo brez težav zamrzniti. Z njim lahko uspešno okrasite jedi ali pripravite sladke dobrote. Tovrstno sadje lahko pripravite tudi sami doma. Potrebujete kilogram lupine pomaranče in dober kilogram sladkorja ter tri kozarce vode, približno tri grame pa naj predstavlja citronska kislina. Lupine za dvainsedemdeset ur namakajte v vodi in jih nato kuhajte slabe pol ure. Primešajte sladkor. Tako boste pripravili sirup. Vanj spustite posušeno sadje in kuhajte pet minut. Ponovite tri- do štirikrat. Pri zadnji ponovitvi dodajte citronsko kislino. Odcedite in posušite v sušilcu ali kar s pomočjo zraka.